فیصل کریمی، مسکو: نخستین روز سفر رسمی شماری از مسئولان نهادهای خبرنگاری؛ رسانهها و خبرنگاران افغانستان به روسیه، با دیدار با مسوولان آژانس خبری ریانووستی، شبکه خبری بین المللی آر تی و اداره فدرال خدمات کنترول مواد مخدر این کشور آغاز شد.
اولین بازدید هیئت رسانهای افغانستان، از آژانس پیشین ریانووستی بود. آژانسی که چندی با پیش براساس فرمان رییس جمهور ولادیمیر پوتین، به همراه رادیو دولتی “صدای روسیه” منحل و در رسانه جدیدی به نام “راشیا سگودنیا” (روسیه امروز) ادغام شد.
تلویزیون “راشیا تودی” نیز از طرف دولت روسیه تامین مالی میشود.
پائول اندریف معاون اول این رسانه در دیدار با هیئت رسانهای افغانستان، گفت که تغییرات انجام شده در راستای صرفهجویی مالی و افزایش بهرهوری و بهبود کیفیت رسانههای دولتی انجام شده است. به گفته او آنان از سه هزار کارمندی قبلی خود یک هزار نفر را از تشکیلات حذف کردند و اکنون رسانه “روسیه امروز” با دو هزار کارمند فعالیت های خود را پیش می برد.
خبرنگاران افغانستان در این نشست به نقش ضعیف دیپلماسی رسانهای روسیه در منطقه پرداختند و تاکید کردند که افکار عمومی جهان در انحصار رسانهای کشورهای غربی، خصوصا ایالات متحده و بریتانیا قرار دارد و در این میان روسیه با قدرت سیاسی که در جهان دارد، نتوانسته دیپلماسی قوی رسانهای را در پوشش تحولات منطقه به کار گیرد.
روسیه و دیپلماسی رسانهای
عبدالخلیل مینوی رییس خبرگزاری باختر در این دیدار به روابط و همکاریهای قبلی این خبرگزاری با خبرگزاری ریانووستی روسیه اشاره کرد و خواستار همکاریهای دوباره رسانهای این دو خبرگزاری شد. او گفت که امیدوار است تا روسیه در این زمینه علاقهمند باشد. موضوعی که پائول اندریف معاون اول خبرگزاری “روسیه امروز” آنان را پذیرفت و تاکید کرد که در این زمینه تفاهمنامهای را با خبرگزاری باختر افغانستان امضا خواهند کرد.
در این نشست خیرالله آزاد مسوول بخش خبری تلویزیون نور نیز به ضعیف بودن خبرگزاری ریانووستی در پوشش تحولات منطقه به زبان فارسی اشاره کرد و گفت که روسیه و افغانستان با توجه به روابط تاریخی، فرهنگی و سیاسی که دارند اما بخش فارسی خبرگزاری ریانووستی، خیلی کم و سطحی به تحولات و رویدادهای افغانستان می پردازد.
نگارنده به عنوان رییس هیئت رسانهای افغانستان نیز به نقش ضعیف دیپلماسی رسانهای روسیه در منطقه اشاره کردم و این که تصویر مردم منطقه خصوصا افغانستان، از سیاستهای روسیه در جهان، از عینک رسانه های غربی مثل بی بی سی و سی ان ان است. در حالیکه این رسانهها، به عنوان بنگاهای خبری بریتانیا و ایالات متحده بنابر رقابتهای سیاسی با روسیه تلاش میکنند تا تصویری منفی از روسیه و سیاست هایش در منطقه ارایه دهند و این در دراز مدت به ضرر دیپلماسی روسیه در منطقه و جهان است.
فرمول بندی مبارزه با مواد مخدر
هیئت رسانهای افغانستان در نوبت بعد از ظهر روز جمعه ۲۵ میزان، با ویکتور ایوانوف رئیس اداره فدرال کنترول مواد مخدر روسیه در مقر این اداره در مسکو نیز دیدار و گفتگو کردند.
ایوانوف در این دیدار به افزایش کشت، تولید، پروسس و ترانزیت مواد مخدر افغانستان اشاره کرد و گفت که این میزان نسبت به سال ۲۰۰۱ به طور چشمگیری افزایش یافته است.
او گفت که همزمان با افزایش نیروهای خارجی در افغانستان، کشت و تولید مواد مخدر از جمله هیروئین در این کشور نیز افزایش یافته و مبارزه دولت افغانستان و جامعه جهانی در این زمینه موثر نبوده است. براساس آمار او سالانه ۵۵۰ تن هروئین در افغانستان تولید می شود.
او در نشست با خبرنگاران افغانستان، تاکید کرد که افغانستان به تنهایی نمیتواند در این زمینه مبارزه کند و باید مبارزه با مواد مخدر در افغانستان، در سطح سازمان ملل متحد فرمول بندی شود.
ایوانوف گفت که در راهبرد مبارزه با مواد مخدر روسیه تا سال ۲۰۲۰ میلادی بر مبارزه جدی با این پدیده تاکید شده است. به گفته او این راهبرد به 3 بخش زیر تقسیم شده:
۱-فراهم آوری تدابیر پولیسی و جلوگیری از توزیع مواد مخدر به مردم
۲-مبارزه با مشتریان مواد مخدر که تعداد این مشتریان کم شود.
۳-همکاریهای بین المللی در مبارزه با مواد مخدر
ویکتور ایوانوف رئیس اداره فدرال کنترول مواد مخدر روسیه پیشنهاد میکند که به جای کشاورزان که در مزارع خشخاش در افغانستان کار میکنند صاحبان زمین به محاکمه کشانده شوند و زمینهای آنها ضبط گردد.
او گفت که به دولت افغانستان و امریکا پیشنهاد کرده اند که در این زمینه لیست صاحبان زمین را ترتیب کنند و اگر زمینی برای کشت خشخاش استفاده میشود، پس آن را باید ضبط نمود.
شبکه تلویزیونی روسیه امروز(آر تی)
در این روز، هیئت رسانهای افغانستان از دفتر مرکزی شبکه خبری آرتی روسیه در مسکو نیز دیدن کردند و با مسوولان بخش جهانی این شبکه نیز گفتگو نمودند.
مسوولان آر تی، هدف از راه اندازی این شبکه خبری را بیان دیدگاهها و مواضع روسیه در مورد موضوعات جهانی اعلام می کنند. اکنون شبکه خبری آرتی روسیه، کانالهایی به زبانهای انگلیسی، عربی، اسپانیایی و روسی دارد و قرار است که کانال فرانسوی این شبکه نیز بزودی به فعالیت آغاز کند.
هیئت رسانهای افغانستان از اتاق های خبر و استدیوهای خبری کانالهای عربی، انگلیسی و اسپانیایی این شبکه دیدار کردند و با نحوه فعالیت آن بیشتر آشنا شدند.
۱۱ تن از خبرنگاران و مدیران رسانه های افغانستان از سوی مرکز خبرنگاران افغانستان و بنا به دعوت مرکز مطالعات افغانستان معاصر مستقر در مسکو، و پشتیبانی آژانس خبری ریا نووستی، بنیاد حمایت از دیپلماسی مردمی و گروه رسانهای تات جمهوری تاتارستان برای یک هفته به مسکو آمده اند.
در روزهای باقی مانده قرار است که این هیئت رسانهای، از برخی از رسانههای جمهوری تاتارستان در شهر کازان نیز بازدید کنند. دیدن برخی از مکانهای تاریخی مسکو و شهر کازان نیز در این برنامه گنجانیده شده است.
برنامه سفر خبرنگاران و فعالان رسانهای افغانستان به روسیه سه سال پیش آغاز شد و این سومین دور آن است که صورت میگیرد.